19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DLB: Erdal’dan Berkin’e
büyüyor mücadele!

 

Genç komünistler, faşist cunta tarafından idam edilişinin 34. yıldönümünde Erdal Eren’i mezarı başında, meydanlarda, etkinliklerde kavga yeminleriyle andı...

Ankara

Devrimci Liseliler Birliği’nin (DLB) çağrısını yaptığı anmaya Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) da katılım sağladı. 13 Aralık günü mezarlığın 2 No’lu kapısında kortejler oluşturarak yürüyüşe başlayan genç komünistler, “Erdal Eren Yaşıyor! DLB savaşıyor!” pankartı arkasında öfkeli sloganlarla mezar başına geldiler.

Anma, Erdal Eren şahsında devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından DLB adına açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada, Erdal Eren’i idam eden faşist cuntanın kanlı yüzü teşhir edildi ve Erdal’ın özel hedef olarak seçildiği, bu idamla toplumsal mücadeleye gözdağı verilmek istendiği vurgulandı. Erdal Eren’in devrimci kimliğinden soyutlanarak yalnızca 17 yaşında asılan bir çocuk olarak anılamayacağı ve onun ne yaptığının bilincinde olan bir devrimci olduğu belirtildi. 1980’de Erdal Eren’i asan düzenin bugün de devam ettiği söylenerek, bu düzenin 14’ünde Berkin’i katlettiğinin altı çizildi.

Son olarak Erdal’ın mücadelesini daha ileriye taşımak için örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı ve tüm liseliler DLB saflarında örgütlenmeye çağrıldı. Açıklamanın ardından bir liseli Erdal Eren anısına yazılan bir şiiri okudu. Şiir dinletisinin sonrasında DGB ve BDSP adına da birer konuşma yapıldı. Tüm konuşmaların ortak vurgusu Erdal’ın devrimci mirasının içinin boşaltılmasına karşı, onun mirasını sahiplenmenin devrim ve sosyalizm mücadelesini yükseltmekten geçtiğiydi.

Serbest kürsü bölümünde ise birçok liseli söz alarak Erdal Eren’in anısını selamladı ve hesabını sorma sözü verdi. Mezarlık anması Erdal anısına söylenen marşlarla sona ererken tekrar kortejler oluşturularak mezarlık çıkışına kadar yüründü.

Sincan

Erdal Eren, Ankara Sincan’da 14 Aralık günü düzenlenen söyleyişle anıldı. Sincan DLB’nin gerçekleştirdiği söyleşi bir DLB’linin Erdal Eren’in devrimci kimliği üzerine sunumu ile başladı. Ardından Erdal Eren’in son mektubu okunarak sözleri üzerinde duruldu.

Konuşmada, Erdal Eren’in vasiyetini yerine getirmenin elbette mücadeleyi alanlara, liselere taşımakla olacağı yinelendi. Pek çok DLB’linin söz aldığı söyleşide Erdal Eren’in bilinçli bir komünist olduğu, kaç yaşında olduğunu öğrenen kimselerin acımasının değil, kaç yaşında olursa olsun örnek direngen tutumunun ön plana çıkarılması gerektiği dile getirilenler arasındaydı. Mücadeleyi her alanda yükseltme çağrısı yapılarak Erdal Eren’e itafen okunan bir şiirle söyleşi sonlandırıldı.

Gebze

12 Aralık günü Gebze tarihi çeşme önünde biraraya gelen DGB ve DLB’liler, caddeden geçen işçi-emekçi ve gençlere, Erdal Eren’i anlatan ve onu katleden devleti teşhir eden konuşmalar yaparak yürüyüşe çağırdı.

Resmi, sivil ve çevik kuvvet polislerinin de yoğun bir abluka oluşturduğu toplanma yerinden sloganlar eşliğinde Gebze Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında “Erdal Eren yaşıyor DLB-DGB savaşıyor!” ozalitinin yanı sıra DGB ve DLB flamaları da taşındı. “Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!” sloganlarının haykırıldığı yürüyüş boyunca konuşmalarla DLB ve DGB saflarında mücadele çağrısı yapıldı.

Kent Meydanı’na gelindiğinde devrim davasında ve işçi cinayetlerinde yaşamını yitirenler şahsında saygı duruşu yapıldı. Nazım Hikmet’in “Güneşi içenlerin türküsü” şiirinin bir bölümünün okunduğu saygı duruşu sloganlarla sonlandırıldı. Ardından basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasının ardından “Gündoğdu” marşı hep bir ağızdan söylenerek anma sonlandırıldı.

Kartal

Erdal Eren için 11 Aralık günü Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliği Erdal Eren, Sinan Suner ve Ercan Koca için saygı duruşu ile başladı. DLB konuşmasıyla devam eden anma etkinliğinde Erdal Eren’in genç yaşına rağmen devrimci mücadeleye katıldığı vurgulandı.

Bugün liselerde süren staj sömürüsüne vurgu yapılarak Oğuzhan Çalışkan örneğine dikkat çekildi. Eğitim sisteminde dinci-gerici anlayışın arttırılması, karma eğitimin sonlandırılması, Osmanlıca dilinin eğitime alınması gibi örnekler verildi. Bu sisteme karşı DLB saflarında mücadeleyi büyütmenin önemine dikkat çekilen konuşmada Denizler’den, İbolar’dan, Mahirler’den, Mazlumlar’dan, Erdallar’dan alınan bayrağın bugün Ali İsmail, Ethem, Abdullah, Mehmet, Hasan Ferit, Berkin ve Medeniler'in yolundan yürünerek taşınmaya devam edileceği belirtildi.

Anma Halil Manap’ın bir şiirinin meslek liseli bir öğrenci tarafından okunmasının ardından söyleşi şeklinde devam etti. Söyleşide Erdal Eren’in genç yaşına rağmen tereddütsüzce mücadeleye katılması, liselerde yaşanan sorunlar ve DLB’nin güçlendirilmesi konuşuldu.

Söyleşiye birçok liseli katılarak canlı tartışmalar yürüttü. Ardından meslek liselerine yönelik bir lise meclisi kurulması kararı alındı.

Kızıl Bayrak / Ankara-Sincan-Gebze-Kartal

 

 

 

 

 

Erdal Eren gençliğe umut veriyor

 

Erdal Eren idamının 34. yıldönümünde birçok gençlik örgütü tarafından anıldı.

Emek Gençliği, Liseli Genç Umut, Dev-Lis gibi bir dizi ilerici liseli örgütü başta Erdal'ın mezarı başında olmak üzere ülkenin farklı kentlerinde anma eylemleri ve etkinlikleri düzenledi.

Erdal Eren’i anmak için ailesi de Karşıyaka’daki mezarı başındaydı. Burada Emek Gençliği’nin çağrısıyla gerçekleşen anmada konuşan Emek Gençliği üyesi Dilan Ortakçı, “Erdal Eren geleceğini işçi sınıfının geleceğinde görmüş, yaşamını sınıfın mücadelesine adamıştı. İdamından sonra da, kendi gibi bu mücadeleye gönül vermiş gençlerin simgesi olacak” dedi.

Erdal Eren için İzmir, Dersim, Eskişehir, Erzurum, Elazığ, Mersin, Denizli, Merzifon, Kocaeli, Antalya, Diyarbakır, Adıyaman, Antep, Kuşadası ve Aydın’da da anma etkinlikleri yapıldı. Bir dizi anmada “Oğlunuz Erdal” belgeselinin gösterimi yapıldı.

 
§